Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 15. januar 2014

Blomkålsuppe uten melk


Denne suppen fant jeg på nettet (http://utenmelk.no/), men jeg gjorde noen endringer på den slik at det skulle passe bedre med det jeg hadde for hånden.


 • 350 gr blomkål
 • 2 ss margarin uten melk
 • 1 ss finhakket løk
 • 3 ss hvetemel eller Toro pose hvit saus
 • 8 dl hønse- eller grønnsakskraft/buljong
 • Røkt kjøttpølse og/eller chorizo, begge i små biter
 • Salt og pepper
 • 1/2 dl soyafløte/havrefløte
 1. Blomkålen renses, vaskes og deles i små buketter.
 2. Kok blomkålbitene møre i kraften/buljongen. Smelt margarinen i en kjele og fres løken i den.
 3.  Rør inn melet (her brukte jeg en pose hvit saus) og ha i kraft, litt om gangen mens jeg rørte godt.
 4. Tilsett de kokte blomkålbitene og kok opp. Tilsett røkt kjøttpølse (”Go’ og Mager”) skåret i små biter. Det gir god røksmak til hele suppa! La det småkoke i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Jeg tilsatte også noen kokte poteter skåret i små biter i suppa og lot dem koke med en stund. Det tykner suppa.
 5. Tilsett litt soyafløte/risfløte like før servering.1 kommentar: