Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 14. januar 2014

Kyllingfileter med rotgrønnsaker i ovnen.


Når du først har skåret kjøttet i passende biter og marinert det, skrellet alle grønnsakene og skåret dem i båter / biter, så gjør kylling og grønnsaker seg selv i ovnen. Enkelt og veldig godt!
Dette gjorde jeg:


Hvitløk – et fedd, most
½ løk
2 ts Spisskummen
2 ts Oregano - tørket
2 ts Timian- tørket
2 ts Sitronverbena (i stedet for sitron) - tørket

Jeg moste urtene i en morter og brukte stavmikseren for å få knust løken så fint som mulig – kanskje ungene ikke merker noe (?).

    1. Så lot jeg kyllingfiletene (som jeg hadde skåret på langs slik at de var tynne) ”marinere” i krydderblandingen i noen timer.
    2. Jeg stekte kyllingbitene raskt et minutt på hver side. De skulle fortsatt være røde inni. Deretter overførte jeg dem til en ildfast form hvor de fikk stå å hvile på benken.
    3. Jeg stekte ½ løk sammen med litt ferdig kokt pastinakk (sistnevnte fant jeg i fryseren da jeg ryddet litt der). Dette ble puttet over sammen med kyllingfiletene.
    4. Jeg skrelte rotgrønnsakene, delte dem i båter og la dem i langpannen:
Poteter
Gulrøtter
Pastinakk
Grønn paprika

    1. Jeg kokte opp ca. 3 dl økologisk og gjærfri grønnsaksbuljong til det kokte og hadde det oppi langpannen sammen med grønnsakene. Jeg la al-folie over og slik kokte jeg grønnsakene de første 10 minuttene.  200 grader Celsius.
    2. Deretter tok jeg av folien, krydret potetene med paprika-pulver og kokte videre i 15 min.
    3. Jeg la så kyllingbitene og løk/pastinakk-blandingen oppå rotgrønnsakene og stekte videre i en halv time – tre kvarter til.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar