Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 2. mars 2016

Salater


I løpet av denne våren vil jeg prøve å lage mellom 5 og 10 salater fra boka som heter «Jeg elsker salat» skrevet av David Bez.

«Dette er ikke en kokebok» skriver han i innledningen. Han er ingen kokk, men har prøvd å lage en bok om hvorfor han elsker salater. Boka er en samling av salater/salatkombinasjoner som han selv har laget og spist i matpausene på jobb. Han bor i Milano og er utdannet art director med lang erfaring innen reklame og grafisk design. I tre år har han lagd en ny salat hver dag på jobb og han la oppskriftene ut på bloggen sin som heter SaladPride.

Jeg har bestemt meg for å prøve noen av disse salatene til lunch her hjemme for meg selv først for deretter å prøve noen av dem ut på resten av familien.
Salatene i boka har egentlig ikke noe navn. De «heter» det de inneholder mest av.
Første salat ut er en salat med eple, brokkoli, pak choi og mandler. Dette er en salat med bare rå og ubehandlete ingredienser.  Ingredienser:
60 gram pak choi, strimlet
½  eple, hakket (det står 1 helt eple i oppskriften i boka)
100 gram brokkolibuketter, hakket
En håndfull mandler, noen hakket, andre hele
En håndfull friske mynteblader, hakket

Til dressing blandet jeg litt olivenolje, litt sitron og en klype salt og pepper med 2 ts hakkete nøtter (her: mandler) og 1 ts vann.


Dette var riktig godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar