Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

mandag 7. mars 2016

Salater2


Jeg fortsetter med en ny salat og bruker boka "Jeg elsker salat" av David Bez som utgangspunkt. Også denne salaten er opprinnelig laget av rå ingredienser: Denne gangen bruker jeg en salat med mango, sukkererter, pak choi og brokkoli. Men da jeg ikke hadde brokkoli i kjøleskapet fant jeg noe annet jeg kunne bruke: noen tynne biter rød paprika (søt type) og noen skiver ost (Norvegia) skåret med ostehøvel og revet i mindre biter.

Ingredienser:
70 gram pak choi, skyllet og skåret i tynne / smale biter
resten av en mango (50 gram), skåret i små biter
noen biter søt paprika
noen skiver / tynne biter Norvegia
en neve sukkererter
en tynn skive kepaløk skåret i små biter i stedet for 2 vårløk

Dressingen ble også laget litt etter eget hode og ut fra hva jeg hadde tilgjengelig:
Et nesten tomt glass med kjøpt aioli ble tilsatt litt olivenolje og epleeddik (en flaskekork) og ristet godt. Innholdet ble så helt over salaten.

En klype salt ble strødd over salaten før jeg begynte å spise.

Dette var også riktig godt! De gule og søte mangobitene og de røde og søte paprikabitene satte en spiss på den ellers grønne salaten! Og kålen er sprø og gir tyggemotstand!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar