Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 27. november 2016

Restegryte

Jeg har det med å putte forskjellige ting i en gryte når jeg lager en. Vanskelig å følge oppskriftene slavisk. En av grunnene til det er at jeg ofte "tømmer" kjøleskapet for rester av diverse sauser, grønnsaker, ketchup / sennep o.l. En kjekk måte å bli kvitt rester på, men da blir ikke resultatet slik oppskriften skulle tilsi. Men litt av poenget her er å få brukt opp gamle rester.

Her kommer en slik gryte:



  • to glass hjemmelaget vegetar kraft, ca 3 - 4 dl
  • rester av grønnsaker fra i går (gulrøtter / potetskiver / purreløk...)
  • litt løkgress
  • litt vassarve
  • 1 liten purreløk
  • 1 ts ramsløk
  • noen paprikabiter 
  • 1 paprikahams
  • 1/2 chili
  • 2 ss stangselleri
  • flere nesten tomme glass / flasker med en rest av sennep (forskjellige typer) ble ristet med litt vann og tilsatt kraften
  • 3 ss tomatpure


Dette ble kokt i en times tid (på svak varme). Paprikahamsen, chilien, vassarven og løkgresset som bare skulle gi litt ekstra smak, ble fisket opp av gryta før innholdet ble most med en stavmikser.  (Synes egentlig ikke at vassarve smaker noe, men det er jo greitt å bruke det når en har hagen full? :-))
Deretter tilsatte jeg


  • oksekjøtt - bog skåret i 2 * 2 cm store biter og lot alt fortsette å småkoke et par timer til.



Følgende rotgrønnsakene ble skrellet og puttet i gryta:
  • 2 gulrøtter
  • 6 mandelpoteter
  • 1 pastinakk


Det er alltid riktig og viktig for en kokk å prøvesmake på maten underveis i prosessen  og det ble gjort. Var det for surt, søtt nok...? En teskje hjemmelaget løvetannsirup ble satt til for å justere smaken.

Da er det bare å sette gryta i kjøleskapet til den skal spises på lørdag. :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar