Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 2. november 2016

Salat nr 7: "Gresk" bondesalat.

Jeg fortsetter min ferd i salatverdenen. Dette er en spennende verden med mange spennende råstoffer / ingredienser og veldig mye godt.

Denne oppskriften er ikke plukket fra David Bez' bok: "Jeg elsker salat", men jeg fortsetter i hans ånd: det er enkelt og raskt å lage denne salaten. Det betyr at en kan lage den i matpausen på jobb eller en kan ta med ingrediensene og lage den ute på tur i skog og mark. Hva jeg har skrevet om David Bez' bok kan dere se her.

Kokeboka denne oppskriften er hentet fra heter "Den store salatboken" og er skrevet av Kerstin Sahlen, Orion Forlag.

Gresk bondesalat.
Jeg gjorde oppskriften "norskere" og slik at vi med galaktosemi kan ha den, altså ingen ingredienser som inneholder laktose eller galaktose! Det ble også gjort visse endringer ut fra hvilke råstoffer jeg hadde i kjøleskapet og hva jeg liker / ikke liker.

 Til en person brukte jeg:
1/2 agurk skrellet og skåret med ostehøvel i tynne skiver på langs. (Jeg skrapte ikke ut kjernene slik det står i oppskriften).
1 rød søt, spiss paprika, i ringer - skulle vært grønn.
1 tomat, i båter.
1/2 kepaløk - skulle vært rødløk, i små biter.
50 gram ost - Norvegia; det tilsvarer 20 biter 1*1*1 cm - her skulle det selvsagt vært fetaost, men Norvegia funker som bare det!
100 gram sorte Kalamata-oliven uten stener - i oppskriften i boka står det at en skal bruke oliven med stener.

Dressing:
1 ss balsamikoeddik, det stod rødvinseddik i oppskriften
3 ss olivenolje
litt salt og pepper
1 ts gresk oregano, tørket
Dressingen ble blandet i en kopp for deretter å bli helt over salaten.

Dette ble en riktig så god salat!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar