Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 2. november 2016

Taco-rester

Vi hadde litt rester igjen etter tacofesten fra fredagskvelden. Like godt å bruke opp disse restene slik at det ikke går sin vei og må kastes.

Dette hadde jeg / brukte jeg:
en avokado
sitronsaft
en liten rødløk
ca 1/2 ts malt cumin
ca 1/2 ts malt koriander
ca 1/2 ts paprikapulver

en taco-lefse (jeg brukte lefse av hvete, men blir sikkert like godt med maislefse)
noen skiver vellagret Norvegia
3 skiver kylling/kalkun/skinkepålegg
1 - 2 ts tacosaus

en åpnet pose med taco-chips
noen cherrytomater
noen sukkererter


Jeg varmet opp ovnen til ca 200 grader.

Så smurte jeg et lag med margarin på taco-lefsa og noen teskjeer tacosaus. Jeg la deretter noen skiver med kylling-kjøttpålegg (bruk det kjøttpålegget du har til rådighet) og til slutt noen skiver vellagret Norvegia. Lefsa ble rullet til en "pølse" og lagt i ovnen.

Jeg fant en ildfast form, la lefsa i denne og puttet noen cherrytomater og sukkererter ved siden av lefsa. Deretter helte jeg tacochips rundt/over og satte det i ovnen.

Den godt modne avokadoen ble deretter delt, steinen fjernet og kjøttet skrapt ut. Jeg sprutet sitronsaft over avokadokjøttet for at det ikke skulle reagere med luftas oksygen og bli svart og stygt. En liten rødløk ble skåret i små biter og blandet inn i avokadokjøttet sammen med paprikapulver, malt cumin og malt koriander.

Etter ca 10 minutter i ovnen på 150 - 200 grader og 2 - 3 minutter grillet på sterk varme (ca 250 grader) var maten ferdig. Dette ble veldig godt! Det som er så kjekt med slik mat er at en kan bruke det en har for hånden / i kjøleskapet / kjøkkenskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar