Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 25. november 2017

Kyllinggryte med curry og kokosmelk

Her kommer en ny gryte. Gryter er så enkle og lage (de lager seg nesten selv) og så er det så godt!

Jeg brukte:Dette er vel nok til 3 personer.

3 kyllingfileter, skåret i små biter
2 epler; jeg brukte de som så litt gamle og skrukkete ut
resten av en liten, rød spisspaprika (søt paprika) i biter
curry; et par dryss
1 ss margarin
vann, et par dl
litt salt og pepper

1 gulrot, skåret i små biter
4 små pastinakker, skåret i små biter

en kopp gul basmatiris

Slik gjorde jeg:
Eplebiter og paprikabiter ble stekt i margarinen. Curryen får svi seg litt sammen med grønnsakene.Så ble kyllingfiletene tilsatt og stekt sammen med epler, paprika og curry. Når kjøttet er blitt stekt tilsatte jeg litt vann og lot det koke i 5 - 10 minutter. Til slutt tilsatte jeg en halv boks kokosmelk og rørte. Jeg gav alt et oppkok.

Gulroten og pastinakkene ble kokt i en egen kjele og servert som tilbehør.

Samtidig som gryten godgjorde seg, ble risen kokt. For å få risen gul tilsetter jeg gurkemeie til vannet når jeg koker risen. Gurkemeie: i tillegg til å gi risen en fin gul farge, virker det betennelsesdempende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar