Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 22. november 2017

Gulrotsuppe

I vinter vil jeg prøve å bli flinkere til ikke å steke så mye mat. Og bli flinkere til å lage supper. Nå tenkte jeg å begynne med noe som så enkelt ut; gulrotsuppe!

Jeg fant en oppskrift i en av de mange kokebøkene jeg har: "Supper", skrevet av Ingeborg Pertwee , 1996.

Jeg endret litt på oppskriften ut fra hva jeg hadde i kjøleskapet og brukte:

5 gulrøtter
1 persillerot (i stedet for 2 neper)
4 - 5 poteter
en håndfull løkgress (i stedet for 1 hel løk)
ca 1 liter vann
ca 2 ss Vegetarisk Organic Fond ( = 30 ml)
salt og pepper
et dryss med paprikapulver
en skvett olivenolje
1 ts sukker
ca 1 dl havrefløte (i stedet for 3 ss kremfløte)

Jeg kokte grønnsakene i ca 30 minutter, kjørte alt med en stavmikser slik at mesteparten av grønnsakene var blitt til en jevn puré og tilsatte krydder, olje og havrefløte. Så gav jeg det et lite oppkok.

Dette var nok til 2 - 3 personer.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar