Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 21. september 2019

Knutekål

I andelslandbruket vårt har vi diverse kålsorter. Deriblant knutekål. Her kommer et par oppskrifter der denne kålen som minner litt om kålrot i smak, men er mildere, spiller hovedrollen:












Italiensk salat / cole slaw:
Jeg kuttet /raspet litt av knutekålen etter å ha skåret av skallet. Skallet er tynt og enkelt og fjerne.
Sammen med raspet gulrot (1 stk), 3 ts tacosaus (hot)  og majones ble dette skikkelig godt på brødskiva sammen med tomat. skinkepålegg. (Sikkert godt med "Go' og mager" salami som vi kan ha). Jeg tilsatte 3 ts tacosaus for å gi den en piff; det kunne godt vært noe annet (f. eks litt sennep) eller ingenting annet enn majones. Knutekålen er ganske mild i seg selv, så det kan være skummelt å tilsette noe som overdøver smaken!.










Her kommer et bilde av en skive med salaten sammen med en hjemmeprodusert tomat og litt flatbladet persille:








Du bruker så mye majones som du har lyst til å bruke. Det trenger ikke være så mye. Selv liker jeg majones godt og bruker kanskje litt mye til tider, men her er ikke det nødvendig!





Knutekål-mos:


  1. Jeg skrellet og delte knutekålbiten (ca 300 gram) som jeg hadde igjen i noen mindre biter.
  2. I tillegg brukte jeg en potet (ca 300 gram); skrellet den og delte den i biter
  3. Dette ble puttet i en kjele med 2 dl kokende vann. 
  4. Etter ca 5 - 6 minutter helte jeg av noe av kokevannet, men lot det være igjen ca en halv dl.
  5. Jeg moste bitene og kjørte det med stavmikser til en jevn stappe.
  6. Deretter blandet jeg inn en dæsj havrefløte ("Wow no cow") (brukes det for mye havrefløte og eller annen væske, blir mosen litt for tynn.) og 2 ts margarin (Flora, blå pakke). 
  7. Sikkert godt med gulrot i tillegg til eller i stedet for potet.



Jeg vil  tro mosen  passer bra til all slags fisk og kjøtt mild og fin som den ble!



Og slik ser knutekålen ut når den er skåret over!: Hvit og innbydende inni med fiolett skall.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar