Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 6. september 2019

Svisker i rødvin

Jeg hadde en skvett rødvin igjen etter en kveld med ost og vin. Da vinen ikke var noe særlig god å drikke - i alle fall ikke til ost og kjeks, ville jeg prøve å bruke den i mat. Jeg tenkte først å bruke den i en gryte, men så fant jeg en oppskrift på en dessert som liknet en jeg lærte å lage på Gran Canaria da familien bodde der, og som var svært god! Der brukte vi pærer, i denne franske oppskriften skulle det brukes svisker.


Oppskrift funnet i kokeboka "Frankrike, en kulinarisk reise."


Her er oppskriften slik den står i kokeboka:

  • 2 sitroner 
  • 1 vaniljestang
  • 1 kg svisker
  • 7,5 dl rødvin (1 flaske)
  • 1 kanelstang
  • 75 gram sukker
I denne oppskriften skulle det brukes skallet til sitronene. Siden min kone er allergisk overfor sitroner og jeg ikke skal ha for mye av sitronskall, så droppet jeg å bruke disse.






Jeg brukte:
  • ca 2,5 dl rødvin 
  • ca 300 gram svisker
  • 1 kanelstang
  • 1 vaniljestang
  • ca 25 gram sukker



 Vinen var en økologisk, spansk vin som ikke var tilsatt sulfitt. Det er helt greit å bruke en hvilken som helst vin. Jeg brukte denne fordi jeg hadde litt igjen og tenkte det var greit å bruke den til noe og ikke kaste den.







Slik gjorde jeg det:

  1. Sviskene ble lagt i en bolle og vinen helt over.
  2. Kanelstangen og vaniljestangen ble tilsatt.
  3. Jeg dekket dette med en pose / et lokk og satte i kjøleskapet. Sviskene skulle stå slik å trekke i minst 4 timer, men jeg lot det stå over natta. 
  4. Neste dag plukket jeg ut sviskene med en hullsleiv og la til side. Vinen med kanelstangen og vaniljestangen ble helt over i en kjele (ikke aluminium!).
  5. Sukker ble tilsatt. Dette ble kokt opp og jeg rørte til sukkeret var helt oppløst.  
  6. Sviskene ble puttet oppi igjen og alt fikk trekke i 10 minutter.
  7. Sviskene ble på ny tatt opp og væsken ble kokt inn til halve mengden. Væsken skulle bli tykk og sirupslignende og helles over sviskene. Det ble avkjølt og puttet i kjøleskapet der det skulle stå i minst 12 timer.









Ikke dumt dette! Søtt! Mektig! Godt med dessertvin / sterkvin / sherry til?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar