Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 21. september 2019

Tomater som i Provence

Sommeren / høsten er årstida da vi kan gå ut på verandaen og plukke tomater fra små drivhus! Jeg elsker denne årstiden! Her har jeg blitt inspirert av kokeboka "Frankrike; en kulinarisk reise." Jeg endret på oppskriften og ingrediensene slik jeg gjerne ville ha dem:

Tomater
Olivenolje
Hvitløk
Oregano
salt og nykvernet pepper
Oliven
Vellagret Norvegia



Her er planten slik den har stått på verandaen med noen deilige tomater! Jeg kan desverre ikke fortelle hvilken type tomat det er. Men disse tomatene er best når de er bakt en stund i ovnen.




En ildfast form med tomater, olje, oregano, salt og pepper. Oreganoen knuses sammen med grovsalt i en morter før det strøs over tomatene:






Tomatene skal ligge med snittsiden opp.


Her har tomatene fått følge av oliven og ost. De har stått i ovnen i ca en halv time.









Jeg brukte denne osten! Vellagret Norvegia! Den har kraftig smak og jeg synes at den er gjør seg godt til ostesmørbrød og annet som skal bakes / stekes slik som dette!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar